Tom Martinsen – Fotografier

Denne fotografiske kraftsalven er et must for alle, ikke bare de fotointeresserte.
For noen uker siden var jeg på vei til begravelsen til min farmor. Min bror og jeg reiste med bil fra Horten til Bergen. På turen får jeg en telefon fra en bekjent. Datteren hans som nettopp har entret det voksne liv, har valgt å gjøre det slutt på livet. Før det i det hele tatt har begynt. Jeg blir slått av sjokk og medfølelse. En rekke tanker raser gjennom hodet mitt, under samtalen og etter samtalen. Tanker om livet og om døden. Hvordan skal vi leve livet? Hvordan skal vi takle sorg? Og en rekke andre spørsmål. Og tanker.

Når jeg kommer tilbake til Horten henter jeg frem en fotobok som har lagt og ventet på meg en stund: Tom Martinsen – Fotografier. Og straks gjør denne boken noe med meg. Egentlig hadde jeg vel tenkt meg en liten flukt da jeg hentet frem boken. Men den ble alt annet enn det. Tankemessige tråder ble samlet og boken ga meg en helt spesiell ro. For den handler om livet og verdenen vi lever i. Slik Tom Martinsen har sett det gjennom sitt unike fotografiske liv. Og å se livet og verdenen gjennom andres øyne, kan inspirere, og det kan åpne opp. Og det gjorde det så til de grader med denne boken.

Tom Martinsen jobbet som pressefotograf i Dagbladet fra 1973 til han gikk bort i 2007. Han var en av de fremste fotojournalistene i Norge, og har hatt stor betydning for utviklingen av norsk pressefotografi. Han ble etter hvert en av Norges mest respekterte og ikke minst premierte fotografer. I Dagbladets Magasinet hadde han den faste spalten ”Øyeblikket”, som han også fikk Fritt Ords Honnør for i 2006.

’Tom Martinsen – Fotografier’ viser 170 sentrale fotografier, alle i sort/hvitt, fra et unikt fotografisk liv. Den er delt inn i 4 temaer: ’naturfotografen’, ’reportasjefotografen’, ’portrettfotografen’ og ’on the road’. Og ikke nok med det: utfyllende tekster fra Hege Duckert, Gry Martinsen, Morten Krogvold, Øivind Storm Bjerke, Tom Stalsberg og foto.no-skribent Maria Lundberg krydrer boken og setter dette fotografiske livsverket i kontekst.

En rød tråd gjennom hele boken er Martinsens evne til å formidle nærhet til det som blir fotografert, enten det er landskap eller klassisk reportasjefotografi. Og denne nærheten til sine subjekter, et stempel av egen tilstedeværelse, tok Martinsen med seg inn i norsk pressefotografi da han begynte i Dagbladet i 1973. Da hadde han nettopp avsluttet sin fotoutdannelse hos Christer Strömholm ved Fotoskolan i Stockholm.

Et godt fotografi, eller en god fotobok, handler for meg i stor grad om å vekke følelser, i en eller annen form. Og det handler om å få meg, som betrakter, til å se ting på nytt. Så enkelt er det. Og likevel så vanskelig.

Å lese, å dypdykke i, denne fotoboken, handler om å utsette seg selv for møter med andre. Akkurat slik som Tom gjorde som fotograf. Jeg får en ro over meg når jeg sitter med denne boken, den åpner opp, den viser meg noe av hva som er der ute. Og alt pakket inn i to permer, med enormt mye kraft. Og nærhet, men også med en røffhet, som også er karakteristisk for livet vi lever og verden vi lever i.

’Tom Martinsen – Fotografier’ er intet annet enn en fotografisk kraftsalve. Den bør ha en naturlig plass i enhver bokhylle, og ikke bare hos dem med en interesse for foto.

Og kanskje jeg nå skal gjøre som Tom Martinsen, avreagere litt. Dra en tur til Verdens Ende på Tjøme. Det er jo ikke så langt fra der jeg bor. Det var der Tom dro for å meditere, bearbeide det han opplevde. Det var der han forsøkte å finne ned til det enkle og stille.
 -
Tom Martinsen - Muhammad Ali, Oslo 1979
Muhammad Ali, Oslo 1979
Tom Martinsen
Tom Martinsen - Ari Behn 2001
Ari Behn 2001
Tom Martinsen
Tom Martinsen -  Barstow, California, USA 1992
Barstow, California, USA 1992
Tom Martinsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Frode L.
Boka er gripende.
2.1.2012
Tor-Arne R.
Fikk tatt en kjapp titt på boken i dag, og det var en positiv overraskelse og opptur. Fin presentasjon av de forskjellige områdene han arbeidet med. Anbefales. (Fin presentasjon skrevet av Frank H også forresten).
29.12.2011
Terje K.
Jeg har nettopp gjort boka for første gang og kan nesten ikke vente med å ta enda et dykk inn mellom permene :-)

Tom var en fantastisk fotograf og en unikium av et medmenneske og heller ikke jeg kan skjønne at en henger seg opp i personlige betraktninger - det er jo det som er så flott, når bøker / bilder griper oss.

Anbefales på det sterkeste!
29.12.2011
Håkon a.
hvorfor fokusere negativt. det ser ut til at det er nordmenn flinkest til å si noe om. var boka bra eller ikke?
12.12.2011
Liz P.
Fin presentasjon av boka. Og ser ingen grunn til ikke å kunne være litt privat i en slik artikkel. Det handler jo om hvilket ståsted vi har som leser og betrakter a bildene, og forklarer på en veldig fin måte hvorfor du fant roen i nettopp denne boka.
9.12.2011
Ulv S.
Hva er galt i å filosofere over liv, død, medfølelse og sorg? Har selv vært igjennom en tung sommer, og fotografier kan faktisk være en motivator for sorgarbeid, og erkjennelsen av hvor tilfeldig våre liv er....Martinsens bilder er, ihvertfall for meg, med på å skape en grobunn for ro....så du har min ubetingede støtte for din egen beskrivelse av boken Frank...og som han selv ville uttrykt.."nyt øyeblikket", vil jeg legge til...nyt boka!
9.12.2011
Kristian W.
Jeg må si meg enig med Kjell Pettersen. Åpningen av denne saken virker i beste fall pussig.
8.12.2011
Frank H.
Kjell, for meg viser det hvilken kraft denne boken har og hva den gjorde med meg.

Det er overhodet ikke meningen å støte noen på noe som helst vis.

Frank
29.11.2011
Kjell P.
Helt unødvendig å ha med " Datteren hans som nettopp har entret det voksne liv, har valgt å gjøre det slutt på livet." i denne artikkel. La oss slippe å få dette tragisk i fleisen når vi leser om boken til Tom Martinsen
29.11.2011
Kristoffer K.
En veldig fin bok. Kjøpte den på galleri KS i Tønsberg når jeg var på utstillingen av bildene hans der for noen uker siden. Anbefales!
28.11.2011
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu